Ademhalingsmaskers moeten aan verschillende eisen voldoen. Een van de elementen die je in de meeste normeringen terugvindt, is het concept van inwaartse lekkage. Maar wat betekent dat juist, en hoe vertaalt dat zich in de praktijk bij FFP2-maskers?
Om dat te begrijpen, moeten we even stilstaan bij de belangrijkste factoren die bepalend zijn voor het beschermingsniveau van ademhalingsmaskers. Enerzijds is dat het filtermateriaal dat verwerkt zit in het masker: het bepaalt het vermogen van het masker om aanwezige deeltjes in de lucht weg te filteren en je er zo tegen te beschermen. Daarnaast is de mate waarin het masker goed aansluit op je gezicht van essentieel belang. Simpelweg gezegd: het filtermateriaal mag nog zo performant zijn, als het masker niet goed aansluit, loop je nog steeds het risico dat er deeltjes via de openingen tussen huid en masker naar binnen glippen. Om dat objectief te meten, wordt gekeken naar de inwaartse lekkage.
Wat zeggen de officiële normeringen?
Bij het testen van inwaartse lekkage wordt gemeten hoeveel aanwezige deeltjes alsnog kunnen binnendringen langs de randen van het masker. In de Europese EN149 norm voor FFP2 maskers mag die lekkage maximaal 8% bedragen. Meer nog, de norm schrijft voor dat in de test bij minimaal 8 op 10 proefpersonen de inwaartse lekkage onder deze 8% moet blijven. De Chinese KN95-norm schrijft een vergelijkbaar maximaal lekkage-niveau voor. Opvallend is dat de Amerikaanse norm (voor zogenaamde N95-maskers) geen eisen stelt met betrekking tot inwaartse lekkage.
In de praktijk
De praktijk wijst uit dat het vooral bij inwaartse lekkage wel eens durft mis te gaan met sommige maskers. In maart 2021 testte Stiftung Warentest – noem het even het Duitse Testaankoop – 10 verschillende FFP2 maskers van verschillende leveranciers en origine (Bron: Stiftung Warentest). Ondanks hun certificatie, bleken 6 van de 10 maskers in de praktijk niet te voldoen aan de norm qua inwaartse lekkage, terwijl 3 andere maskers niet werden doorgetest omdat het ademcomfort te gering was.
De pasvorm van het masker is essentieel
De pasvorm van het masker heeft uiteraard de grootste invloed op de inwaartse lekkage. Hoe beter het masker aansluit aan het gezicht, hoe kleiner de kans op lekkage. Dat is de reden waarom de Medimundi-maskers een inwaartse lekkage hebben van minder dan 2% (versus de FFP2 norm van maximaal 8%). Het driedelige ontwerp in combinatie met de neusbrug zorgen ervoor dat het masker zich maximaal naar de vorm van het gezicht kan zetten.
De inwaartse lekkage is dus naast de filterefficiëntie de belangrijkste parameter in het beschermingsniveau van een ademhalingsmasker. Het onderstreept daarnaast ook het belang om een ademhalingsmasker correct op te zetten en te dragen, zo niet loop je alsnog een verhoogd risico op blootstelling.
0 reacties